Sliter du med å lære deg å spille gitar på egenhånd? Her har du 6 grunner til hvorfor

1 Du belager deg på online undervisning

lære å spille gitar

Online undervisning, eller nettundervisning, har blitt mer populært de siste årene. Hvor deilig virker det ikke å kunne sitte hjemme, åpne nettleseren og lære seg å spille via nettet? Det høres ut som en god løsning, så hvorfor skal du da bruke tid og penger på å finne en gitarlærer å gå til, når alt finnes noen tastetrykk unna?

Tenk deg at du sitter hjemme og skal spille på gitaren. Du tar frem datamaskinen og starer å søke deg frem til noe du vil prøve å spille. Det er allerede her de fleste går i fellen; nemlig å ikke være litt kritisk og stille spørsmål til det man finner. Hvordan vet du at dette virkelig er noe som vil hjelpe deg?

Mange tenker at alle gitartimer er like. At man lærer det samme uansett hvor man går. Man ser kanskje på gitartimer som en flaske vann på butikken; samme produkt bare forskjellig emballasje. Ja, gitartimer- og lærere er et produkt, men det er kvaliteten på produktet som er avgjørende for hvorvidt man er fornøyd med produktet eller ikke. Kvaliteten i undervisningen varierer stort, og kan ikke derfor ikke sammenliknes med alle som lærer bort gitar.

Før du setter i gang med øvingen bør du ha tenkt igjennom følgende:

  • Er denne videoen tilpasset det jeg ønsker å lære på gitar?
  • Vet denne personen som har lagd videoen noe om mine mål og behov?
  • Er dette noe som vil hjelpe min gitarspilling der jeg står nå?
  • Er dette tilpasset mitt nivå?
  • Vet jeg hvordan jeg skal bruke informasjonen jeg får her?
  • Vil dette være med på å identifisere svakhetene i gitarspillingen min?
  • Er dette effektiv bruk av min øvingstid?

Dersom flere av svarene er nei bør det lyse noen varsellamper. Hvis ikke du vet hva du selv ser etter- og trenger, kan du heller ikke belage deg på at en video på nett skal gjøre det.

Flere som begynner på nettkurs eller ser på videoer finner fort ut at de ikke oppnår de varige kunnskapene de var ute etter. En konsekvens av dette er ofte frustrasjon og manglende motivasjon til å fortsette. Det er lett å tenke at det er deg det er noe galt med, men det er det over hodet ikke.

Start heller i motsatt ende, og finn ut av:

  1. Hva ønsker du å oppnå ved å lære å spille gitar?
  2. Hva holder deg tilbake fra å nå målene på gitar?
  3. Hva trenger du å lære for å nå målene dine?
  4. Hvem kan hjelpe meg best mulig?

2 Du har ingen god plan på det du gjør

 

En klassisk tabbe mange gjør er å «bare spille» masse. Du har kanskje en forventning om at dersom du lærer deg mange nok sanger eller akkorder, vil det til slutt gjøre deg selvstendig og god i gitarspillingen. Det er gøy å mestre en sang eller to, men uten en plan for læringen vil det nærmest være umulig å se resultater på sikt.

Når du skal lære å spille gitar på egenhånd er det helt essensielt å ha en plan før du begynner. Denne planen skal lages før du tar opp gitaren første gang, og vil alltid justeres etter hvert som du utvikler deg.

Noe som nevnes senere i artikkelen er hvor vanskelig det kan være å se sine egne svakheter og styrker. Det gjør det ekstra vanskelig å vite hvor man skal starte for å lage planen. Det er dette en gitarlærer er til for -se dine svakheter og kvaliteter, og sammen med deg bygge en holdbar plan for varig utvikling.

 

3 Du bruker bare tid på å bare lære deg sanger

 

Å spille en sang på gitar gjør at du kun kan den sangen du øver på. Du blir bedre av det, men alle som har kommet seg forbi den ene sangen stopper opp. Det nytter ikke bare å spille noen sanger for å bli bedre.

Hovedproblemet med denne måten å lære å spille gitar på er å ikke vite hvordan man skal bruke ferdighetene utenom den ene sangen. Det vil hverken gi deg kunnskap til å improvisere, forstå grep eller hvordan noter henger sammen, eller i det hele tatt å lage egenkomponerte sanger.

Ved å lære å spille gitar alene, vil man over tid opparbeide seg dårlige vaner som vil være vanskelig å oppdage uten noen til å veilede seg.

Gitarspill handler om å forstå hvilke musikalske konsepter som ligger bak sangene, og hvordan man kan bruke det i andre sammensetninger. Ved å sporadisk øve på enkeltsanger, vil du kunne holde på i flere år uten å føle at du har kommet noe vei. Dette er verdifull tid du mye heller kunne brukt på å finne en strategi som vil gjøre gitarspillingen din gøy og kunnskapsrik!

 

4 Disiplin til å øve på det som er nødvendig

 

Dette må vi snakke om. Den klart viktigste årsaken til at spillingen stagnerer når man lærer seg å spille på egenhånd er helt enkelt at en ikke gjør det arbeidet som må til. De fleste har rett og slett ikke nok selvdisiplin til å gjøre det som bør gjøres. Å sitte å motivere seg selv hjemme kan være svært utfordrende og ikke minst demotiverende når man ikke opplever mestring.

Vil du lære deg å spille gitar, vil disiplin være ditt viktigste redskap! Disiplin kommer innenfra, og er styrt av egen vilje. Gitarspillingen må derfor være 100% av egen interesse og vilje for at en skal lykkes. Ved å sette klare mål om hvor ofte man skal øve, samt innsikt i hva som må øves på skaper du en forventning og plan for deg selv. Dette vil vil gjøre det mye enklere å holde seg til planen over tid.

Hent inspirasjon fra dine favorittlåter. Gå på konsert og bli inspirert. Treff noen andre som kan spille og kan gi deg litt inspirasjon.  Skriv ned målene og drømmene dine. Skriv ned resultatet du vil oppnå. Skriv ned hvorfor du vil nå målene du har satt, og finn en mentor som kan støtte deg gjennom prosessen. Det vil gjøre spillingen mye lettere, og ikke minst gøyere!

Klarer du å ha disiplin på spillingen din, ligger du langt foran de aller fleste som vil bli bedre på gitar.

5 Du ser ikke de dårlige uvanene

 

De dårlige uvanene er noe vi overser ganske ofte. Vi hverken ser eller lærer av våre egne feil.  Selv om vi er klar over at vi har dårlige uvaner, glemmer vi at de ofte setter en stor demper for progresjon og plan. Dette er vanskelig å oppdage selv. Som nevnt over er det her det er fint å ha en som ser deg utenfra, og som kan hjelpe å dra deg tilbake i riktig tankesett. Ved å endre de dårlige uvanene, kan kvaliteten og fremgangen på gitarspillingen økes betraktelig. Et godt og hjelpsomt tips er å kartlegge de dårlige uvanene som skader gitarspillingen, og finne ut hvordan du skal jobbe deg forbi dem.

Jeg ser gang på gang gitarspillere som tror at de må lære mer for å bli bedre. Hvor det er nye ting å lære som hjelper dem å bli bedre. Enten noen nye og kule grep, et nytt riff å spille. Man tenker å tilegne seg nye ting å spille vil hjelpe . Svært ofte er det de dårlige uvanene som er årsaken til å at gitarspillingen stopper opp. Det er uvaner man ikke selv har oppdaget som er årsaken.

Bare ved å bruke mer tid på å observere deg selv. Se etter feil når du spiller. Spill partier som du vet du har utfordringer med. Så vil du ofte oppdage at det er noe med måten du spiller på som holder deg tilbake. Å endre dårlige vaner kan løse opp mye av problemene du har med din egen gitarspilling.

Hva kan du gjøre for å oppdage flere av dine uvaner? Ha fokus på en ting om gangen! Start med å spille oppp til et tempo hvor det begynner å bli mye feil. STart med å se kun på høyrehånda di. BRuk 2 minutter bare til å observere hva som skjer. Deretter gjør du akkurat det samme med venstrehånda di. Se etter feil. Har jeg riktig vinkel? Treffer jeg de riktige strengene? Klarer jeg å holde hånda nærme strengene? Eller fyker hånda lengre vekk fra strengene?

6 Du skiller ikke spilling fra øving

 

Du sier kanskje at du øver på å spille gitar hjemme, når du egentlig bare sitter og spiller gitar. Å spille gitar og å øve er to vidt forskjellige ting.  Å lære seg å øve er teknisk krevende, og faktisk en ferdighet man hele tiden må trene på. Man kommer dessverre ikke lenger av å kun spille de samme akkordene igjen og igjen. Kanskje er det derfor du kun spiller det du allerede kan, og ikke klarer å utvide musikaliteten og teknikken i spillingen din.

Her kan vi også trekke inn punkt 4, hvor det var snakk om å kaste bort tid på unødvendig spilling. Man blir ikke bedre av å spille i mange timer, så hvorfor ikke heller redusere spilletiden ved å øke øvingstiden? Tenk deg at når du øver, så spiller du noe som du enda ikke mestrer. Øvingstiden din skal være tiden hvor du arbeider med noe som gjør deg til en bedre gitarspiller. Det kan være musikkteori, det kan være rytmespilling eller noen tekniske ferdigheter på gitaren.

 

Øving = suksess

 

Øving er ikke et bra ord som forklarer hva som skjer. Vi kan heller kalle det suksesstiden din. Det er tiden du legger ned som bringer suksess for deg i fremtiden. Det som kommer til å skille deg fra en vanlig gitarspiller til en unik og enestående gitarist. Dette er din tid til å blomstre! Øv på det som holder deg tilbake, og ikke gi opp! Så vil du se mye større fremgang.

 

Til slutt..

 

Ønsker jeg å dele mine fem beste tips som en oppsummering av det overfor. Dette for at du skal vite eksakt hva du skal starte med for å lære deg å spille gitar ale, uten å gjøre alle de store tabbene.

  1. Sett deg et tydelig mål for hva du skal forbedre når du øver
  2. Sett en tid, hvor lenge kan du klare å dedikere deg til å øve
  3. Slutt å bruk online kurs for å bli bedre
  4. Begynn å kartlegge dårlige vaner og svakheter når du øver
  5. Legg inn tid til å endre dine uvaner og svakhetene med spillingen din

 

Klarer du å følge alle disse 6 hovedpunktene, så kan jeg garantere deg at du vil få enda større utbytte av øvingen din hjemme. Du vil se at gitarspillingen din vil komme til nye høyder.
Tenk hvilke muligheter som dukker opp for deg da? Når du sitter hjemme så blir du bedre hver eneste gang du plukker opp gitaren din. Hva tror du det vil gjøre for deg? Hvor vil du da være om 1 år til?

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Philosophy of holding the pick

In the guitar community there are many different philosophies on how to hold the pick the correct way. The theories are many ranging from “if