Grunnleggende gitargrep for nybegynnere – 8 grep

Grunnleggende gitargrep for nybegynnere

Grunnleggende gitargrep

Akkorder representerer det grunnleggende for å spille gitar. De anses for å være «det musikalske alfabetet». Når du lærer de grunnleggende grepene og kan disse, så kan du kalle deg selv for en gitarspiller.
Mange gitarspillere holder seg på dette nivået, og spesielt hvis de også kan synge.
Vi trenger faktisk ikke å kunne hundrevis av grep for å bli gode gitarspillere. Det handler ikke om å kunne mest mulig på gitar, men å bruke det du allerede kan.

En akkord er sett av noter som spilles samtidig. Den kan bestå av tre noter. 1, 3 og 5 noten i en skala. Hvis du ikke er kjent med disse, ikke vær redd, det er faktisk ikke relevant for å kunne spille gitar.

Før vi starter, vil jeg si til deg som er nybegynner, forbered dine fingertupper! Spesielt hvis du skal lære å spille på stålstrenger.

I begynnelsen vil du oppleve litt ubehag i dine fingre mens du spiller. Spesielt hvis du spiller på stålstrenger og hvis avstanden mellom strengene og gitarhalsen er bred. Det er ingenting å bekymre seg over. Med god trening over en liten periode vil fingertuppene dine bli solide. Du vil da kunne spille uten noe problem.

Nå, la oss se på grepene:

Spille A moll akkord

A grep

De sorte sirklene representerer strengen som du skal presse ned. Som du kan se, så er det noen tall inne i sirklene. De viser hvilken finger du skal bruke. En gitarspiller bruker alle fingrene utenom tommelen. Det er noen tilfeller hvor gitarspillere bruker tommelen, men hvis du er en nybegynner så trenger du ikke å tenke på dette. Din tommel har en annen rolle. Du trenger å bruke tommelen til å presse bak gitarhalsen når du spiller et grep.

Hver finger har et tall.

Pekefinger = 1

Langfinger = 2

Ringfinger = 3

Lillefinger = 4

Så for å kunne spille Am trenger du å bruke fingrene dine til å presse ned på strengene som vist over. Linjene som går horisontalt representere strengene på gitaren. Linjen som går horisontalt helt til høyre er den tynneste og lyseste strengen.

Spille A dur

A dur
Spille a dur på gitar

 

Dette er et tabulatur for A dur. Det er to måter å skrive denne akkorden på. Enten kan du bare skrive bokstaven “A” eller så kan du skrive med stor bokstav “AM”. De fleste musikere skriver A dur kun med notenavnet “A”. Det er det vi vi kommer til å bruke.

A dur er veldig lik A moll. Den eneste forskjellen er at den andre strengen (den andre linja til venstre) Er spilt på bånd nummer 2 i stedet for bånd nummer 1.

Følg med på fingerposisjonen. Fordi det er en forskjell på formen på grepet. Fingerposisjonen trenger også å bli endret på så du kan spille grepet uten å måtte strekke fingrene dine for mye.

Akkurat som A moll, så er 5 og 1 streng åpne. (Markert med en 0) og 6 streng skal ikke spilles (markert med x)

Spille D moll og D dur grep

Når det kommer til disse to akkordene så er de ikke så stor forskjell fra A moll og A dur. Det eneste er forskjellen på posisjonen av notene. De andre elementene er det samme. Den 4 strengen spilles åpen og de to øverste strengene nr 5 og 6 er dempet og skal ikke spilles på.

Spille E moll og E dur

Velkommen til en av de enkleste akkordene å spille – E moll. Du trenger bare å bruke to fingre når du skal spille dette grepet. Disse to grepene er veldig like. Når du skal spille E dur er det bare å legge til pekefingeren på 4 streng.

Når du spiller disse to grepene så er det ingen strenger som skal dempes. Du kan spille fritt på alle strengene. Veldig enkelt og greit!

Spille C dur akkorden

Å spille dette grepet er litt mer krevende enn de andre. Her trenger du å dekke tre strenger med fingrene dine. Den er ganske lik A moll, og den eneste forskjellen er en note. Når du spiller A moll, det eneste du trenger å gjøre er å flytte ringfingeren din fra 2 bånd opp bort til 3 bånd og 5 streng og der har du det, C dur grepet!

G dur akkorden

Denne akkorden er den meste krevende å spille på denne listen. Nå trenger du å bruke alle dine 4 fingre til å spille dette grepet. Et annet triks er å starte med å spille grepet uten finger nr 3. Dette er ikke et lett grep å få til for en nybegynner, setter du av tid til å spille gjennom denne akkorden flere ganger vil du plutselig kunne spille dette grepet i blinde.

Denne artikkelen er oversett og laget for spesielt for Gitaristene Gitarskole i Kristiansand. Artikkelen har blitt skrevet av min samarbeidspartner Jennifer Barlow, som driver  Guitar Tuition East London’s Guitar lessons.

Klikk her for den orginale versjonen av artikkelen.  (På engelsk)

 

Gitar spiller sammen

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Voksne gitar

Lære gitar som voksen

Å lære gitar som voksen  kan være fantastisk gøy og meningsfullt. Å sette seg ned i godstolen med gitaren i hånda er en fin avkobling