Lære gitar som voksen

Voksne gitar

Å lære gitar som voksen  kan være fantastisk gøy og meningsfullt. Å sette seg ned i godstolen med gitaren i hånda er en fin avkobling i en hektisk hverdag. Men hvor enkelt er det egentlig å lære seg et instrument i voksen alder? Er det for sent? Svaret er nei. Det er aldri for sent å lære seg å spille. Likevel er det mange som skylder på alderen sin.

Vi skal gå gjennom hva som holder oss tilbake og hvordan vi kan lære gitar uten å la alderen sette en stopper for det. Uansett hvilket utgangspunkt du har.

Mange har en drøm om å lære seg et instrument, men for de fleste stopper det med tanken. Og det er her unnskyldningene tar over. «Jeg skulle ha startet i ung alder», «Det er for sent for meg», «Jeg har ikke et naturlig talent for gitar» Unnskyldningene kan være mange. Men stemmer egentlig det vi sier til oss selv?

Er det virkelig for sent å lære et instrument?

Trenger du å være et musikalsk unikum for å spille med større frihet?

Svaret er nei. Men hvis du ønsker å bli verdens beste gitarspiller, så skulle du nok ha begynt tidligere.

Hvis du er som resten av oss, ja da kan du også lære å spille.

Høres dette kjent ut?


«Det er for sent»
« Jeg kommer aldri til å få det til»
« Jeg har fingre som er ubrukelige til dette»
« Jeg kan ikke flytte raskt nok og det virker helt håpløst»
« Gitar ser så enkelt ut for andre, men jeg har ikke det talentet»
« Jeg har gitt det et forsøk, og jeg klarte det ikke»
« Jeg skulle ha startet i ung alder»

Hvis du kjenner deg igjen i noe av dette over, så velkommen til klubben. Dette er hva voksne ofte sier til seg selv. Vi antar veldig mye uten å ha tenkt så mye over hva vi faktisk sier til oss selv. Har du egentlig noe bevis for at dette stemmer? Har du gjort en helhetlig vurdering? Har du testet nok? Har du søkt om hjelp og fulgt rådene? Har du øvd jevnt over 1-2 år? Har du lagt ned en ærlig innsats over tid?

De fleste har ikke det. Som igjen går tilbake til at vi antar mye som vi tror er sant uten å ha gitt det ett ærlig forsøkt.

Å sammenligne deg med andre er en elendig idé

Dette er en av de store årsakene til at vi tror det er vanskelig å lære i voksen alder. Vi sammenligner oss selv med hva andre får til. Enten vi ser en gitarist på youtube, eller ser en tenåring «shredde» på gitaren.

Utfordringen med sosiale media er at du kan finne hundrevis av videoer av gitarister som er mye bedre enn oss. Og det ser jo så enkelt ut! Og dette går helt klart inn på oss. Vi skulle ønske vi kunne spille det samme.

Løsningen vi ofte prøver oss på er ett par «tutorials» på youtube. Så vi antar med litt spilling så bør det sitte. «Det er jo bare å øve». Men så ble det litt vanskeligere enn vi trodde. Så vi gir opp. Vi hadde håpt at med ett par forsøk så skulle det bli enklere. Og hvorfor tror vi det? Fordi gitaristen på Youtube spiller jo det samme så enkelt som bare det.

Her har jeg noen spørsmål til deg:
Hvor mange ganger tror du personen har spilt det de viser til deg? 50 ganger? 100 ganger? 1000 ganger? 5000 ganger?
Hva med antall forsøk før spillingen ble helt perfekt?
Hvor mange timer tror du har gått til å spille inn videoen?
Hvor mye har blitt klippet bort?

Å sammenligne egen fremgang med andre er en dårlig idé. Dere har to helt ulike utgangspunkt. Den eneste du bør sammenligne deg med er deg selv.

«Sammenlign deg selv med hvem du var i går, ikke med hvem noen andre er i dag» – Jordan Peterson


Ingen lærer å mestre ett instrument på 3 mnd

 


 

La oss puste rolig 10 ganger før vi går videre. 1……2……3……4……5……6……7……8……9……10

Selv de aller flinkeste på gitar har ikke klart å lære det på få måneder. Uavhengig om du er 50 år eller 10 år gammel. Å mestre noe tar tid, uansett hva det måtte være. Se hva du kan i ditt liv, enten det du gjør på jobb eller på fritiden. Det har tatt tid å lære seg det.
3 måneder er kort tid å få til noe. Spesielt når vi vet det krever tid å få hjernen til å omstille seg for å lære noe nytt.

Ja, kanskje det tar litt tid for deg å få til gitar ordentlig, men hva så? Målet ditt bør ikke være å nå en endestasjon med gitar, men like prosessen ved å lære og få til noe nytt. Å beherske noe nytt gir en fantastisk mestringsfølelse.


Gjør du dette så kan du lykkes med gitar

Spill litt hver dag i 1 år. 5 minutter daglig og se hva som skjer. Disse 5 min skal ikke gå til å bla gjennom youtube, men å spille noe med gitaren i hånda. Har du en gitarlærer så vet du hva du skal bruke de 5 min til.

Hvis du ikke har en lærer som kan hjelpe deg enda, her er noen eksempler på hva du kan øve på:

 

 • Finn noe du sliter og spill i sakte tempo. Er det vanskelig? Spill saaaaktere.
 • Bytte mellom to grep som er vanskelige. Varier med å øve sakte og fort.
 • Tren på å forme riktig grep med fingrene med ett grep om gangen.
 • Tren på å få rytmehånda til å gå opp og ned uten å stoppe.
 • Bytt mellom to grep samtidig som du slår opp og ned med rytmehånda
 • Eller lær disse grepene: Last ned gratis Bytt grep som en proff

 

Tenk om du gir dette en sjanse 5 min hver dag i 1 år. La oss si du blir 1% bedre for hver dag du gjør dette (og følger rådene over). Hvordan vil din gitarspilling se ut om ett år til?

5 min hver dag kan gi store resultater på ett år. Vi har alle 5 min hver dag. At vi ikke har tid er ingen unnskyldning.

Vi tar for gitt at å lære seg noe som helst krever innsats over tid. Vi er opptatt av å se stor fremgang fra dag til dag.
Ta ett skritt om gangen og glem alt som heter talent og musikalske evner.

5 min om dagen VS bare tenke på det

Hva tror du har størst effekt for din gitarspilling?

 

Gode strategier er viktigere enn talent


Det er faktisk helt avgjørende om du vil ta den korteste veien til målet. Du slipper frustrasjonen med å kaste bort mye tid på å lære feil. Strategier hjelper deg å holde deg organisert, fokusert og motivert til å lære gitar. En effektiv plan kan hjelpe deg unngå å føle deg forvirret om hva og hvordan du skal gjøre det. Har du en gitarlærer å jobbe med blir gitareisen mye enklere enn å finne ut av alt selv.

Med en klar plan kan du måle fremgangen din og få større utbytte av de 5 min du øver. Det er ikke hvor lenge du øver, men hva du gjør med tiden du øver.

Den beste motivasjonen er å jobbe med noe for så å få det til. Handling=Motivasjon

Motivasjonen kommer ikke av å ligge på sofaen å tenke på det. Så finn frem gitaren og spill i 5 min.

 

Noe å strebe etter er sunt

Ja, det er klart å lære gitar er utfordrende. Det skal det være. Om ikke hadde alle gjort det. De fleste finner aldri ut av sitt potensialt med gitar fordi de gir opp. Derfor finner de aldri ut av hvor gøy gitarspill kunne ha blitt.

Å jobbe hardt for noe er en god ting, da det kan gi en følelse av mening og gi en økt motivasjon og personlig utvikling. Gitar kan være mer enn å bare øve inn ett par nye grep eller melodier. Tenk selv, hva vil du bruke gitar til?

Når vi har noe å strekke oss etter, enten det er et mål, drøm eller personlig ambisjon så gir det oss en ny retning å jobbe mot. Det kan være spesielt viktig i vårt hverdagslige liv. Å ha noe helt annet som du finner mening med kan holde deg fokusert, produktiv og positiv i en hektisk hverdag.

Enten du snart skal gå av med pensjon eller allerede har gjort det, så trenger du noe nytt og givende å fylle dagene dine med. Da kan gitaren være redningen.

Se deg selv om 5 år til. Vil du ikke være glad for at du la ned innsatsen med å lære ett instrument? Tenk å bli beundret av dem rundt deg når de ser deg spille? Hvor gøy hadde ikke det vært?

De fleste kommer aldri til å tro det er mulig for dem å lære ett instrument når vi blir eldre. Så har du andre en annen gruppe som legger ned innsatsen for å få det til. Hvilken gruppe du ønsker å være en del av er opp til deg.

5 tips til deg som vil lære gitar i voksen alder

Lære gitar som voksen

1. Begynn enkelt

Å starte enkelt er en god tilnærming når du skal utvikle deg på gitar. Enten du er helt nybegynner eller har spilt en stund. Legg til rette for suksess fra dag en. «Ikke start å løpe før du har lært deg å gå». Del opp målene dine i små enkle delmål. Sørg for at ballen begynner å rulle, det er da du vil oppleve mer motivasjonen til å fortsette.

2. Vær stolt av fremgangen din

Skryt av deg selv når du får til noe du har øvd på. Husk å feire hver minste lille fremgang. Vær stolt! Du har lært noe nytt som du ikke kunne tidligere!

 

3. Øk gradvisog ta ett skritt om gangen.

Når du begynner å se fremgang kan du gradvis gjøre det vanskeligere, legge på flere grep, melodier, spille mer avansert rytmespilling, kombinere teknikker osv. Husk å ikke stå fast på samme nivå, men jobb mot neste steg. Slik blir vi bedre.

4. Finn gleden med å lære

 Ja, det er superviktig! En stor feil mange gjør er å tenke at det skal bli gøy når man først klarer målene sine. «Når jeg først klarer å spille sangen jeg har drømt om, ja da skal det bli gøy»
Finn gleden underveis. Ha det gøy med hver minste ting du spiller. Gjør vanskelige ting en liten konkurranse med deg selv. Gjør enhver utfordring med gitaren noe som er spennende å løse.

Alle som lykkes med gitar, finner glede med gitaren underveis. Det er selve gitareisen som betyr noe, ikke selve destinasjonen. Uansett hvilket nivå du er på er det alltid noe å bli bedre på. Det er jo det som gjør gitar så gøy!

5. Lag et lite prosjekt å jobbe mot

Vi må ha noe å jobbe mot. Slik at innsatsen vi legger ned nå har en mening.

Det kan være:

 • Spille en sang
 • Lære ett kult gitarlick
 • Spille ett riff
 • Utforske med å skape noe selv
 • Spille sammen med andre
 • Øve inn en sang for å fremføre for venner og bekjente
 • Spille i en konfirmasjon, bryllup eller bursdag?
 • Hva med å spille på neste julebord?

Klart vi kan lære gitar i voksen alder

Der har du det! Du kan lære deg ett instrument i voksen alder. Så lenge du har en plan som du følger. Det handler ikke om hvilke fingre du har, hvor rask du er til å lære eller om du har ett musikalsk talent. Å være en helt vanlig person som vil lære å spille gitar er fullt mulig.

Å bli en gitarist  kan være veldig givende og være en fantastisk god opplevelse. Selv om det kan være litt skremmende i starten så vil du kunne bli en flink gitarspiller. Med en strategi på plass og jevn trening (5 min per dag) så vil du finne mer glede med gitar. Gitar blir gøyere når vi jobber for det.

Å lære en ny ferdighet krever tid og tålmodighet. Det gjelder alle som vil lære noe nytt. Ikke bli demotivert fordi fremgangen oppleves sen til tider. Det er rett og slett en del av reisen. Stå i det og du vil bli belønnet. Plutselig så du kan spille slik du alltid har drømt om.

Lykke til!

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Voksne gitar

Lære gitar som voksen

Å lære gitar som voksen  kan være fantastisk gøy og meningsfullt. Å sette seg ned i godstolen med gitaren i hånda er en fin avkobling