Løse tråder når du lærer å spille gitar

Løse tråder når du lærer å spille gitar, gitaristene

Løse tråder når du lærer å spille gitar

Derfor sliter du

Hvor lenge har du øvd på tips og triks for å lære deg gitar? 

 

Individuelle youtube-videoer eller artikler på nett som forteller noe om hvordan du kan lage fete låter eller grep har alle en ting til felles; ingen av disse vil gjøre deg mer selvstendig i spillemåten din. Det er en haug av løse tråder som du ikke aner hvordan du kan «sy sammen».

 

Mange folk har kommet til meg med de samme utfordringene. Enten de har lært av andre eller gjennom nett. Det samme går igjen hos utrolig mange. Både nybegynnere og proffe!

 

Aktørene som lager og legger ut tipsene har ingen kunnskap om hverken deg som person eller dine mål med gitaren. 

Informasjonen er ofte bare et tastetrykk unna, og det er lett å la seg friste til å hoppe uti det. 

 

vanskelig å lære gitar, jente

Så klart kan du lære å spille akkurat det de forsøker å vise, men de aller færreste har ikke nok erfaring til å vite hvordan man kan trekke alle trådene sammen til en unik spillestil.

Lær deg å sy

Selv de mest erfarne gitarspillerne ville blitt forvirret av all den informasjonen vi har tilgjengelig i dag. Du er kun et tastetrykk unna hva enn du vil lære deg, men likevel er det vanskeligere enn noen gang å gjøre det til sitt eget.

Ved utsagnet «lær deg å sy» mener jeg at du må lære deg å bruke trådene, eller triksene for hva det er verdt. Dette er vanskelig for de fleste, og hvert fall for deg som nettopp har begynt.

Løse tråder, lære å spille gitar

Det krever innsats for å klare å holde seg disiplinert nok til å fokusere på de riktige tingene i oppstartsfasen. Kommer denne nye informasjonen til å hjelpe deg med ditt gitarmål, eller vil det bare forvirre deg enda mer?

Kildekritikk

Du husker kanskje at du lærte om kildekritikk på skolen. Minst like viktig er det å være kritisk til informasjonen du finner om teknikker og fete triks på gitaren. Tar du triksene fra en youtube-video som ikke vet noe om deg, dine mål eller utfordringer risikerer du å sitte igjen med enda mer håpløshet enn da du startet.

 

Får du derimot hjelp av en erfaren gitarspiller eller gitarlærer som har møtt deg og kjenner til dine særegenheter vil det være mye større sjanse for at du får den hjelpen du trenger.

Bare det at du er bevisst over hvor du finner informasjonen gjør deg mer rustet til å håndtere denne overfloden av informasjon vi i dag har tilgang på. 

 

Løse tråder skaper begrensende tanker

Internett florerer av informasjon og «løse tråder». Det er moro å lære seg nye kule teknikker man kan bruke i spillingen sin. La oss si at du gjør dette hver gang du tar opp gitaren for å øve. At du hver gang søker opp en ny teknikk eller sang som du skal øve på. Til slutt blir du bedt om å spille noe eget eller foran andre, og mister da helt troen på deg selv. Rett og slett fordi du har blitt avhengig av å følge andres spilling for å få til å spille selv.

Det å imitere andres teknikker gjør ikke at du automatisk kan dem du også.

Det du blir god til er å herme etter det andre spiller. Problemet med denne måten er at vi sliter med å huske det vi har lært. Når du da plutselig skal ta opp gitaren og spille noe fritt selv kan det blir utfordrende. Hvorfor? Du har ingen til å vise deg eksakt hva du skal spille. Det setter store begrensninger til deg selv og din gitarspilling. 

Flere av mine studenter (og meg selv inkludert!) har gjennomgått dette. Når man ser at man ikke har lært «noe som helst» på alle de timene blir du demotivert og skylder på deg selv og ditt «talent». Begrensede tanker som «jeg får det ikke til», «hvorfor er alle andre så mye bedre enn meg», «jeg har ikke musikalsk talent» eller «jeg får aldri til å spille selvstendig» er mer skadelig enn du tror.

Har du ingen til å dra deg i riktig retning her er det ekstremt enkelt å falle i «gi opp»-fella! Det er tross alt lettere enn å knytte alle trådene og finne ut hvordan du kan knytte alle trådene sammen og trene på en smartere måte.

Slik kan du bruke kunnskapen

Ingen som får til å spille gitar frihet har lært alt gjennom youtube videoer og nettkurs. De har gjort mer en å bare stirre på en skjerm eller herme etter andre spille. 

Du vet ikke hvor skadelig det er å lære på denne måten før du blir introdusert for noe annet. Først da ser du at all tiden du har brukt på små tips og triks her og der hverken fører noen vei, men også at det har laget permanente skader på hvordan du lærer senere.

Det er selvfølgelig aldri for sent å trene seg tilbake til en bedre øvingsstrategi, men poenget er at det blir vanskeligere.

 

Muskelen husker det du trener på

På samme måte som du trener en spesifikk muskel på treningssenteret, trenes musklene du bruker når du spiller gitar.

Samspillet mellom hjernen, muskelen og nervene belastes hver gang du øver på noe på gitar. Myelinet, det som gjør at nervecellen klarer å sende signal raskt mellom hjernen og muskelen, vokser ved trening og repetisjon.

En ny måte å bytte grep på, som faktisk funker!

Slutt å kast bort tid på dårlige teknikker, og begynn med de som faktisk gir resultater!

Trener du på mye forskjellig hele tiden, vil ikke myelinet vokse der du trenger at det vokser.

Så, før du bruker endeløse timer på youtube eller småkurs her og der, spør deg selv hva målet med gitar er og ta et valg om hva du skal sette søkelys på! Kun på den måten blir du en bedre gitarist, og muskelen vil huske teknikken mye lenger enn om den kun blir trent en liten periode av gangen.

 

Fokus og målsetting

Så, for å oppsummere; vit hva målet med gitarspillingen din er og øv kun på det til det sitter.. og enda litt til!

Jeg skjønner at det er vanskelig å navigere seg gjennom all informasjon vi har tilgang på idag. Det er derfor mange har god nytte av en coach eller gitarlærer som kan veilede deg gjennom denne prosessen og gjøre deg til en enda mer stødig gitarist som varer livet ut.

Kanskje er det du som lærer bort denne teknikken en gang? Lærer bort hvordan man knytter tråder sammen ETTER man har «lært å sy».

Masse lykke til!

 

 

 Er du enda ikke helt overbevist eller mett på info? Kontakt meg idag, så treffes vi for en helt uforpliktende introtime!

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Philosophy of holding the pick

In the guitar community there are many different philosophies on how to hold the pick the correct way. The theories are many ranging from “if