5 steg for å lære seg gitar

1. Start med en liste

Skriv en liste
Det første du bør gjøre er å starte med noen mål. Lag en liste over alle sanger som hadde vært gøy å spille. Ikke tenk på hvor vanskelig det er å mestre disse sangene. Listen du lager er et langsiktig prosjekt. Når du fyller på flere sanger, bør du kjenne på en liten gnist av motivasjon og lyst. Kanskje til og med et lite smil rundt munnen «Ja, dette hadde vært gøy å lære».

Denne listen du skriver med sanger er en form for målsetninger du setter for deg selv. Og det gjør det lettere å vite hvilken retning du skal gå i. Hvilken type sjanger du liker, og vi kan etter hvert se et mønster som går igjen i de ulike sangene.

Dersom du en gang får en gitarinstruktør, og du tar med disse sangene, er det lettere for din gitarlærer å hjelpe deg. En dyktig instruktør kan gi deg en tilpasset strategi som hjelper deg å nå dine mål med gitaren.

 

2. Få på plass det grunnleggende med gitar

Lær det grunnleggende på gitar

For mange blir utålmodige og dropper denne delen. Mange velger å gå rett på det vanskeligste. De hører noe som er kult og prøver timevis å lære seg dette på gitar. Fort finner man ut av at dette blir for vanskelig.

Ikke rart. Uten det grunnleggende på plass, faller alt sammen. Å lære seg gitar handler ikke om å kaste seg ut i det vanskeligste med en gang. Sangene du liker ble heller ikke laget av en nybegynner på gitar. De har spilt i mange år før sangen ble til.

Du har sikkert hørt denne setningen før «Roma ble ikke bygget på en dag». Det samme gjelder deg og gitar. Gitarferdighetene dine blir ikke bygget på en dag, en måned eller et år. Det tar tid. Det finnes ingen unntak.

Slik starter du med det grunnleggende først:
-Tren opp fingrene dine til å flytte seg der de skal.
– Tren på å bruke plekter
– Øv på grep som kan brukes i flere sanger slik som: G, D, Em, C , Am, E, A. (Les mer her)
– Få inn riktig bevegelse og øv sakte.


3. Bruk mye tid på rytmetrening

Uansett hvilken sang du skal spille på gitar eller hvilke grep du skal bruke kommer du ikke unna rytmetrening. Om du vil spille etter en sang, spille med andre eller i band må du kunne mestre rytme. Rytme kommer ikke av seg selv, det må trenes på.

Du kan lære alle mulige kule ting, men uten rytme er du sjanseløs.

Når du trener på rytme, starter du med å la rytmehånda gå opp og ned kontinuerlig. Ta et grep du har lært og spill opp og ned på strengene med fast tempo.

Se hvordan han lar høyrehånda hele tiden gå opp og ned. 

Når du skal bytte mellom to grep er det viktig å unngå at rytmehånda stopper opp mellom overgangen til neste grep. La hånden bevege seg kontinuerlig opp og ned selv om du har utfordringer med å sette det neste grepet på gitar. Denne straegien vil gi deg mer utbytte av tiden du øver.

Alle kan  bli bedre. Du kan også bli flinkere på rytme. Det krever verken talent, spesielle fingre, et spesielt øre, eller andre unnskyldninger for å klare dette. Alt handler om riktig strategier og trening.


4. Gjør en ting om gangen


Her får du mange gode råd på veien til å bli en bedre gitarspiller. Og det er mye forskjellig å ta tak i. Jeg kan forstå det kan føles litt overveldende til tider. Det er en del av livet. Å lære seg gitar på egenhånd er krevende og tar tid. Men husk å ta en ting om gangen. Ikke prøv å spill mellom 10 vanskelige grep på en gang. Ta en ting om gangen og gjør så godt du kan.

1. Tren noen minutter på å memorere grep
2. Tren noen minutter på å spille med plekter
3. Velg to grep du øver på å bytte mellom uten å stoppe i rytmehånda
4. Repeter prosessen

Ikke gjør det for vanskelig for deg selv. Legg din fulle innsats i det du gjør i øyeblikket, og gå videre til neste steg. Poenget med stegene over er å gjøre en ting om gangen.

 

5. Minn deg selv på hvorfor du spiller gitar

Lær deg gitar

Når du går gjennom denne prosessen vil du ha det gøy, men også oppleve nedturer. Husk å minn deg på hvorfor du gjør dette. Hva er din indre motivasjon til å få dette til? Hvordan vil din hverdag se ut når du mestrer gitaren slik du har drømt om? Hvor gøy blir det ikke når du kan ta opp gitaren og spille det du ville? Hvordan vil dine venner reagere når du spiller foran dem?

Alle kan bli frustrert over å spille gitar. Selv store musikere/artister opplever det samme, men alle fortsetter fordi de vet hvilken god følelse det kommer til å gi.

Konklusjon

Å lære seg et instrument på egenhånd tar tid. Vær tålmodig. Ikke bli skuffet om du ikke får til alt etter 3 mnd. Det er det ingen som får til det på egenhånd. Klarer du å følge rådene over vil du komme et godt stykke på vei.

Det viktigste du gjør er å ha det gøy underveis. Ta tiden til rådighet. Musikk er et langsiktig prosjekt som varer livet ut. Vi blir aldri utlært, og det er alltid noe nytt å utforske. Start der du er nå i dag, og du vil se over tid at du vil bevege deg fremover. Lykke til!

Gitaristene gitarskole startet opp i Kristiansand for å hjelpe nybegynnere og viderekommende å mestre gitaren. Slik at flere kan bli den gitaristen de drømmer om å være.

 

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Philosophy of holding the pick

In the guitar community there are many different philosophies on how to hold the pick the correct way. The theories are many ranging from “if