fbpx

Slik kan også du komme i gang å spille solo på gitar

Mange har lyst å lære seg å spille solo. Å skape melodier på gitar kan låte ganske kult om vi gjør tingene i riktig rekkefølge. 

Mange tenker/gjør det vanskeligere enn det trenger å være for å komme i gang å lære solo. 

 

Myter om gitar: 

“Du må være god til å spille gitar før man kan prøve seg på solo”
” Du må ha raske fingre”
” Noen er bare født til å spille solo”
” Du må ha talent”
” Det er kun for profesjonelle musikere”

Jeg er her for å fortelle deg at det stemmer ikke.

 

Det trenger ikke å være så vanskelig å lære seg dette. Alt handler om å starte riktig. Vi må begynne med noe enkelt. Du trenger ikke å lære deg den mest avanserte gitarsoloen på første forsøk. Og det er her mange gir opp. 

Når har bestemt oss for å lære solo søker vi oss ofte frem til favorittlåta vår og prøver direkte og herme etter hvordan de spiller. Det går ofte ikke bra. Fordi vi har enda ikke de ferdighetene til å få det til å låte like bra. Og siden vi ikke får det til, gir vi fort opp. 

Vi må heller tenke hvordan vi kan raskest mulig skape musikk ved hjelp av noen små enkle triks. Og det skal du muligheten til lengre nede. 

Ved å starte enkelt tilpasset ditt nivå blir det lettere å mestre noe på gitar umiddelbart, uten å trene opp ferdighetene riktig enda. 

 

En ting om gangen

Når vi skal lære oss å spille slik vi drømmer om, så trenger vi å ta en ting om gangen. Det finnes flere måter å nå målene våre på. Gode strategier kan spare deg mange år med prøving og feiling. Andre ineffektive metoder vil kreve mer tid og arbeid enn nødvendig. 

En ting som er viktig når du skal nå målene dine er å holde deg motivert underveis. Finne noe du kan mestre og spille tidlig i fasen hvis du er nybegynner på gitar. Mange tror det blir vanskeligere å spille gitar over lengre tid. Det er ikke riktig. Faktisk så blir det enda enklere, og ikke minst gøyere å spille gitar med tiden. 

Mange slutter tidlig i fasen før de i det hele tatt har kommet godt i gang. Vi skylder på oss selv, og tenker dette var nok ikke for meg. 

Men det handler ikke om dine talenter. Det handler om nivået du er på. Vi må starte der vi står nå i dag, og ikke prøve oss på noe langt over vårt eget ferdighetsnivå.  Vi trenger derfor å finne noe som kan gjøre at du har det gøy tidlig i prosessen. Og gjøre det enkelt nok for deg å spille noe. Det er akkurat det denne teksten handler om.

Du skal klare å spille noe som du ikke trodde var mulig. Vi kan faktisk holde det enkelt, og det vil fremdeles høres kult ut.

La oss se hva vi kan gjøre allerede nå for å få til noe kult å spille på gitar.
Det di trenger å gjøre nå er å finne fram gitaren din. Stemme den, deretter følge instruksene i videoen under.

Her kan du se gjennom denne videoen hvordan du kan spille en solo på egenhånd så du kan allerede nå prøve ut ulike ideer. 

 

Ta det litt videre med solospillingen

Her har du den lyseste strengen på gitar og notene du kan spille:
 —-0—-3—-5—-3—-0—-
Det jeg skrev opp nå var akkurat det samme som stod i videoen. Hvis du ikke forstod det, så se videoen igjen.

Når du har sett videoen og fulgt instruksene kan du ta det litt videre:

  1. Du kan forsøke å endre rekkefølgen på det du spiller.
  2. Du kan spille hver note flere ganger etter hverandre
  3. Du kan prøve å endre rytmen ved å følge en sang
  4. Du kan holde hver note litt lengre eller litt kortere.

Spille over en sang


De notene jeg viste deg i videoen passer fint å spille i sanger. Det gjelder ikke hvilken som helst sang. For å gjøre det litt lettere for deg skal jeg hjelpe deg litt på veien. De kan bruke rock og blues hvor det første grepet i sangen er E. Hvis du ikke vet hva det betyr så er tiden inne for å starte med gitartimer her.

Du kan sette på “Sweet home Chicago”.  Trykk play og spill med de notene du akkurat lærte deg.
Prøv å følg musikken. Hør rytmen som spilles. Test ut de forskjellige notene, og bruk øret ditt til å høre hva som høres kult ut.

Ikke gjør det vanskelig for deg selv


Det handler bare om å prøve seg fram. Være nysgjerrig på å utforske. Teste nye ting og ha det gøy. Gitar skal være gøy! 

Nå har du fått et par kule tips og triks på gitar som du kan teste ut. Ha det gøy og kos deg med gitaren og musikken. Hold det enkelt. Hvis noe blir for vanskelig ikke gi opp, men prøv en annen måte å spille på. 

Lykke til! Dette får du til! 

solo lære

Lyst å få mer hjelp til å lære solo?

Få en gratis introtime nå i dag. Trykk på knappen under.

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Reaching Your Guitar Goals

Reaching Your Guitar Goals

Reaching Your Guitar Goals   Learning to play guitar is more challenging than many instruments. It can be quite the uphill climb if it isn’t