Kom i gang med solospillingen du også!

Det er med god grunn at mange ønsker å lære seg å spille solo på gitar. Å skape melodier på gitar kan høre  ganske så kult ut om vi gjør det riktig! 

Å lage melodi på gitar er egentlig ikke så vanskelig som mange tror. Det handler om riktige teknikker, og å følge prinsippene. Å komme i gang med å spille solo er som å lære å sykler. Du må terpe på prinsippene en gang for alle, så sitter det i fingrene til slutt!

Myter om imponerende gitarspill: 

«Du må være god til å spille gitar før man kan prøve seg på solo»
» Du må ha raske fingre»
» Noen er bare født til å spille solo»
» Du må ha talent»
» Det er kun for profesjonelle musikere»

Jeg er her for å fortelle deg at det selvfølgelig ikke stemmer.

Det trenger ikke å være vanskelig å lære seg dette. Alt handler om å starte riktig. Vi må begynne med noe enkelt.

Du bestiger ikke mount everest uten å ha klatreerfaring fra mindre fjell tidligere. På samme måte trenger du å starte med det mest grunnleggende for å kunne rocke gitaren helt selvstendig og fritt. Det er en livsstil ikke et talent. 

Når du har bestemt deg for å lære å spille solo søker du deg frem til favorittlåta di og prøver direkte og herme etter hvordan de spiller. Har det noen gang gått bra for deg? Får du mestring og klarer å improvisere fritt etter å ha lært denne låta?

Med all sannsynlighet e svaret nei. Fordi du enda ikke har de grunnleggende ferdighetene til å få det til å låte like bra som artisten.

Og når du ikke får det til, gir du opp

Vi må heller tenke hvordan vi raskest mulig kan skape musikk ved hjelp av noen små enkle triks. Og det skal du muligheten til lengre nede. 

For å bestige høye fjell, må du starte med de små.

Ved å starte enkelt tilpasset ditt nivå gjør du det både lettere å mestre noe på gitar, samtidig som du ikke mister motivasjonen med en gang du har begynt. Alt dette uten å trene opp ferdighetene riktig enda. 

En ting om gangen

Når vi skal lære oss å spille slik vi drømmer om, så trenger vi å ta en ting om gangen. Det finnes flere gode måter å nå målene våre på. Gode strategier kan spare deg flere år med prøving og feiling. Andre ineffektive metoder vil kreve mer tid og arbeid enn nødvendig, og gjør deg trolig bare demotivert og lei. 

Å spille gitarsolo skal være gøy, ikke deprimerende!

 

En ting som er viktig når du skal nå målene dine er å holde deg motivert underveis. Finne noe du kan mestre og spille tidlig i fasen hvis du er nybegynner på gitar. Mange tror det blir vanskeligere å spille gitar over lengre tid. Det er ikke riktig. Faktisk så blir det enda enklere, og ikke minst gøyere å spille gitar med tiden. 

Mange slutter tidlig i fasen før de i det hele tatt har kommet godt i gang. Vi skylder på oss selv, og tenker dette var nok ikke for meg.

Men det handler ikke om dine talenter. Det handler om nivået du er på. Du må starte der du står i dag, og ikke prøve deg på noe langt over ditt eget ferdighetsnivå.  Vi trenger derfor å finne noe som kan gjøre at du har det gøy tidlig i prosessen. Gjøre det enkelt nok for deg å spille noe. Det er akkurat det denne teksten handler om

Er spillingen gøy, har du større sannsynlighet til å fortsette!

Du skal faktisk klare å spille noe som du ikke trodde var mulig. Vi kan holde det enkelt, og det vil fremdeles høres kult ut. Tro meg!

Sånn!

La oss se hva vi kan gjøre allerede nå for å få til noe kult å spille på gitar.
Det du trenger å gjøre nå er å finne fram gitaren din, stemme den, og deretter følge instruksene i videoen under!

Ta steget videre med solospillingen

Dette er den lyseste strengen på gitar og notene du kan spille:

 —-0—-3—-5—-3—-0—-

Det jeg skrev opp nå var akkurat det samme som stod i videoen. Hvis du ikke forstod det, så se videoen igjen.

Når du har sett videoen og fulgt instruksene kan du ta det litt videre:

  1. Du kan forsøke å endre rekkefølgen på det du spiller.
  2. Du kan spille hver note flere ganger etter hverandre
  3. Du kan prøve å endre rytmen ved å følge en sang
  4. Du kan holde hver note litt lengre eller litt kortere.

Spille over en sang

Notene fra videoen passer fint å spille i sanger, men det gjelder ikke hvilken som helst sang. For å gjøre det litt lettere og gøyere for deg skal jeg hjelpe deg på veien. Du kan bruke rock og blues hvor det første grepet i sangen er E.

Hvis du ikke vet hva det betyr så er tiden inne for å starte med gitartimer her.

Du kan sette på for eksempel «Sweet home Chicago».  Trykk play og spill med de notene du akkurat lærte deg.
Prøv å følg musikken. Hør rytmen som spilles. Test ut de forskjellige notene, og bruk øret ditt til å høre hva som høres kult ut.

Ikke gjør det for vanskelig for deg selv

Å spille solo handler om å prøve seg fram. Være nysgjerrig på- å utforske forskjellige kombinasjoner, rytmer og takter. Test nye ting og ha det gøy. Gitar skal være gøy! 

Nå har du fått et par kule tips på gitar som du kan teste ut neste gang du vil lære deg å spille solo. Aldri glem at du skal ha det gøy med gitaren og musikken. Hold det enkelt.

Hvis noe blir for vanskelig er det flere gode grunner til å ha en coach som veileder deg på veien mot å bli en uslåelig gitarist! Les artikkelen her eller meld deg på gratis introtime her!

Lykke til! Dette får du til! 

Få hjelp til å spille solo!

Få en gratis introtime nå i dag. Trykk på knappen under.

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Philosophy of holding the pick

In the guitar community there are many different philosophies on how to hold the pick the correct way. The theories are many ranging from “if