5 strategier for å vokse som gitarspiller

Så hva er hemmeligheten for å kunne vokse som gitarspiller?

Gitarspillere møter mange utfordringer, frustrasjoner, og hindringer på veien. Veldig mange kommer med de samme unnskyldningene: “jeg er opptatt”, “det er vanskelig å finne tid til”, “jeg føler meg ikke klar”, “jeg vet ikke hva jeg skal gjøre”, “jeg tror ikke jeg har det som skal til”, “jeg kan ikke nok”, “jeg har allerede prøvd, men får det ikke til”.

Alt dette hindrer deg i å spille gitar slik du drømmer om. Når man skal jobbe seg opp til å bli en bedre gitarspiller, så trenger vi å ha en retning. Jeg skal lære deg hvordan du kan få bedre resultater med gitaren, slik at du kan få mer glede med instrumentet ditt.

Vanligvis begynner vi å lære gitar gjennom en nybegynnerbok. Vi taster inn “nybegynner gitar” på Google. Vi leter frem en video på YouTube som vi tror vi kan lære noe av. Vi finner kanskje et gitarkurs på internett. Vi lærer litt her og der. Noen klarer seg fint gjennom dette stadiet og vil ta det videre til et nytt og høyere nivå.

Denne læringsmetoden fører raskt til at man stagnerer. Det hjelper deg egentlig ikke å komme deg til det nivået du ønsker. Selv om de viser noe på en video om å lære seg gitar, så blir du sannsynligvis ikke den råe gitarspilleren som du ønsker å bli.

Problemet med disse måtene å lære seg gitar på er at de gir deg ingen spesifikk plan for å nå dine mål. Ingen på verken YouYube eller Google vet hva dine mål er. De har hverken sett eller hørt deg spille(hvis ikke du har gitt dem tilgang til kamera og mikrofonen på telefonen din).
Kursene du finner tilfeldig på nettet er ikke tilpasset og målrettet dine behov. Men hvordan skulle de kunne vite det?


De har ikke peiling hvor du er som gitarspiller, hva du mestrer fint og hva du trenger å jobbe med. De vet heller ikke noe om målene dine.

 

Metode

 

Når de fleste ønsker lærer seg gitar på egenhånd eller fra en ukvalifisert gitarlærer, lærer de som regel en «steg for steg»-metode. Først må du kunne grepene før vi går videre på neste. Eller så går man for den klassiske: «det du har lyst til å lære»-metoden. 

Dette er en stor feil. I stedet for å lære bare det du vil lære, trenger du også å trene på det du faktisk trenger å trene på. Det som faktisk gir resultater. Mange tror at å lære seg sanger hjelper deg å bli bedre. Ja, til en viss grad. Men det er langt fra den mest effektive måten. Hvis du vil korte ned tiden på å bli bedre på gitar, ja da trenger du å trene med kvalitet, slik at det blir tilpasset det du trenger å jobbe med for å få løst de utfordringene du står ovenfor. Du bør trene spesefikt på de ferdighetene du trenger å forbedre. Det finnes mange ulike metoder som kan fungere bedre enn de mest tradisjonelle måtene å gjøre det på.


Ha en mentor


Den raskeste og korteste veien til å nå målene er å velge en riktig mentor og lærer, som kan guide deg gjennom prosessen og sørge for at du er på rett vei. En som kan veilede deg når det oppstår utfordringer og problemer, og som vi gi deg gode råd hele veien. Dette gjør at du slipper å gjøre alle feilene som skjer når du gjør det på egenhånd. Det kommer til å spare deg for masse tid og penger.

Ingen toppidrettsutøvere prøver å nå toppen alene. De gjør det sammen med et team og en coach som har laget en plan for hvordan de skal komme seg på topp, og som sørger for at de gjør det riktige hver eneste dag. Uke til uke er coachen der for å pushe deg fremover til nye høyder.
Du kan bli bedre på gitar alene, men ønsker du å komme enda lengre gjør du det sammen med en dedikert lærer.
Gitarlærere underviser elev    


Gitarlærer skal gi deg resultater

 

En gitarlærer er ikke ment for å bare gi deg masse informasjon; vise deg grep, licks, låter.
Når du velger å benytte deg av en lærer er målet å legge til rette for at du når resultatene dine.
Som en ny gitarist møter du mange utfordringer, hindringer og frustrasjon på veien – en lærer er der for å støtte deg gjennom disse tidene. Lære deg hvordan du bør håndtere dette slik at du kan nå målene du har satt deg.

En gitarlærer tar deg fra din nåværende situasjon til dit du ønsker å komme, og følger deg hele veien uke etter uke. Det finner du gjennom en dedikert gitarlærer som virkelig bryr seg om din fremgang. Se hvilket engasjement en coach har når de pusher sine utøvere. De har et mål for øye. Du skal oppnå resultater!

Du vil ha en coach som motiverer og pusher deg fremover, selv om det er vanskelig

 

Nå målene du har med gitar 

Når du skal lære et musikkinstrument på egenhånd har vi som regel ingen spesifikke mål annet enn at man vil lære seg å spille.
Se for deg hvis du skulle reise på ferie, og du har glemt å bestemme destinasjon. Du kan prøve å kjøre i en tilfeldig retning, men du ender bare opp på et sted du ikke hadde planer om. Samme gjelder gitarspillingen. Det blir helt håpløst, og du blir frustrert. Det er akkurat slik en gjennomsnittlig gitarspiller gjør det når de skal lære seg gitar.

Du trenger å ha et klart og tydelig mål, og en plan på hvordan du skal komme deg dit. Hvis ikke ender du bare opp med å bli frustrert og oppgitt over hele situasjonen. 


Jevn fremgang 

 

Et annet viktig element for å nå dine mål med gitaren er å jobbe jevnt og trutt. Veldig mange som skal forbedre sine gitarferdigheter øver mye en periode, og så tar de seg en pause. Dette gir ikke jevn progresjon. Det du gjør er å sørge for at det tar enda lengre tid å nå målene dine.

Folk tar pause, tar seg en ferie, eller reiser bort. Noen velger å ta uker eller til og med måneder med pause. Dette skader bare gitarspillingen din og gjør at din utvikling stagnerer og blir dårligere. Det er bedre å holde gitarspillingen gående hele tiden. Det finnes en rekke måter å forbedre sine gitarferdigheter på uten å ha gitaren med seg på ferie.

Sørg for å få gode rutiner og vaner som gjør at du beveger deg litt fremover hver eneste uke. Gjøre litt hver dag. Gjør en ting om gangen. Litt og litt. Det er helt utrolig hvor mye det blir på et år.

 

Det er din tur

 

Det er ikke noe som heter den perfekte tid å starte. Bare kom i gang. Du har mye å lære, og det kommer du ikke i gang med før du starter. Det er det som er helt fantastisk med å spille et instrument. Du lærer hele tiden. Vi skal gjøre feil, det er det som gjør at vi kan bli bedre. Akkurat det har du en gitarlærer for, som hjelper deg under denne prosessen.
Jo, tidligere du kaster deg uti det jo tidligere kan du starte med å begynne å lære. Det er tusenvis av gitarspillere verden over som har tatt store skritt i sin musikalske utvikling.

Nå er det din tur!

Gitaristene gitarskole startet opp i Kristiansand for å hjelpe andre oppnå gitardrømmen sin. 

 

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler

Philosophy of holding the pick

In the guitar community there are many different philosophies on how to hold the pick the correct way. The theories are many ranging from “if