1. Er gitarkurset tilpasset det du trenger å lære?
Et gitarkurs er gjerne en pakke eller et standardisert oppsett satt sammen av en person, hvor målet er å lære den samme teknikken til alle som melder seg på. Man tenker det er en enkel løsning for å bli bedre. Du melder deg på og gleder deg til å komme i gang.
Nå har du endelig kommet i gang. Du går igjennom et par moduler og får spilt et par akkorder eller en del av en sang gjennom kursing. Det virker kanskje enkelt, men veien videre vil med all sannsynlighet være vanskelig å gjennomføre. Hvorfor det tenker du kanskje?
Gitarspilling kan være kompleks og utfordrende fra person til person. De som har laget kurset vet mest sannsynlig ingenting om deg eller dine forutsetninger som gitarist. De har verken sett deg spille eller kartlagt dine personlige mål og ønsker for gitarspillingen. De vet ikke hvilket nivå du er på, og vet dermed heller ikke hvilket nivå de skal undervise deg i. Sjansen for at du kommer over et gitarkurset som hjelper akkurat dine behov og ønsker er liten.
Det vil selvfølgelig ha betydning for progresjonen og motivasjonen din til å fortsette. Hvor mange ganger har du opplevd å prøve å komme i gang for så deretter å gi opp gitaren kort tid etter?
Et nøkkelord for suksess og fremgang i gitarspilling er tilpasset undervisning. Det kan man se på de fleste fremgangsrike gitarspillere, hvor en person/mentor/gitarlærer har vist seg å være avgjørende for et stabilt grunnlag i gitarspillingen. De har fått veiledning til det de lurer på. Og gitarspilleren selv vet hvordan tipsene skal settes ut i praksis.
En dyktig gitarlærer ser deg og dine individuelle behov. Motiverer og forplikter gitarspilleren til videre læring, og er oppmerksom på hva du trenger for å bli den beste gitarspilleren du kan bli. Husk at målet med gitarundervisningen skal være å bli trygg og selvstendig i spillingen. Det gjøres best når man spiller av fri vilje og lyst framfor å følge standardiserte opplegg uten å tilpasse det til deg personlig.
Gitartimer alene vil aldri kunne få deg opp til det nivået du søker etter. Fordi den mangler den tilpassede læringen som de aller fleste trenger. Har du noensinne hørt en gitarist fortelle deg at det var et gitarkurs som har gjort dem til en rå gitarspiller? Neppe. Mest sannynlig vet de ikke selv en gang. Og svarer med at de bare har øvd og spilt mye.
2. Vil du få den støtten og tilbakemeldingen du trenger?
Når du skal starte med gitar for første gang, vil du komme til å ha mange spørsmål underveis. Mest sannynlig vil du møte noen utfordringer du ikke var forberedt på da du startet gitarkurset.
Spørsmål om kursets innhold og hvordan det skal utføres, eller hvordan det kan tilpasses ditt nivå på gitar er blant noen av dem. Likeså, kan det være du for eksempel har et større behov for mindre generalisert informasjon og heller mer fokus på teknikker eller spesifikke rutiner for din øving.
Som nevnt ovenfor vil man gjerne ha behov for å vise frem måten man spiller på først, og få hjelp og veiledning deretter. Veldig ofte ser man at slike kurs i gitar ikke gir den støtten man trenger i oppstartsfasen, og gjør dessverre at man faller ut av øvingsrutinen.
Grunnen til dette er fordi de færreste gitarkurs har en dedikert veileder/gitarlærer som kjenner til deg og dine skills. Uavhengig om du tar et kurs på nett eller dedikerer deg til en flink gitarspiller, vil det alltid dukke opp noen utfordringer som du ønsker hjelp av underveis. Dessverre er et gitarkurs sjeldent lagt opp til å gi deg tilbakemeldinger på det du gjør. Mange har hverken tid eller mulighet til å gi deg et godt svar – kanskje fordi de aldri har sett deg spille eller ikke vet ditt nivå, eller kanskje de rett og slett ikke tar seg bryet.
En god gitarlærer vil alltid forsøke å bli kjent med personen de underviser, både på et privat- og et profesjonelt plan. Dermed vil det kunne skape en trygg relasjon mellom gitarlæreren og studenten, og trolig også en trygg atmosfære hvor det er okei og ikke forstå alt, føle seg oppgitt og likevel ha en gitarlærer som støtter deg.
3. Pris over kvalitet?
Veldig mange som vil starte med et gitarkurs ser først på pris. Stor feil! Det kan forståelig nok være fristende å velge et billig gitarkurs. Du skal jo bare klare å spille litt gitar. Alt er vel det samme uansett. Gitarundervisning er det samme overalt, om det er nettkurs eller en gitarlærer så er alt helt likt. (ikke riktig)
Det er langt ifra riktig. Det finnes store forskjeller på gitakurs og kvaliteten.
Så, spørsmålet du bør stille deg først er om du kommer til å bli bedre på lang sikt av å velge dette enkle kurset? Kan de garantere at jeg blir bedre av dette kurset?
Veldig ofte er svaret nei. Slike gitarkurs er igjen ikke designet og utviklet for å hjelpe dine spesifikke ønsker på gitar. Du tenker kanskje at du bare vil lære deg å spille gitar, men det tas ofte ingen hensyn til individuelle tilpasninger.
Alle lærer ikke likt, og derfor kan vi ikke bare lære det samme. Selv om du tror du kan lære det samme som kompisen din, er sjansen stor for at dere har totalt forskjellige utfordringer underveis.
Det er derfor trygt å si pris bør aldri være det første du ser etter når du velger et gitarkurs. Du bør begynne med kvaliteten på selve undervisningen. Velg en kvalitetssikker metode som vil klare å få deg til å spille gitar slik du drømmer om.
4. Hvilket utbytte ønsker du å få av undervisningen?
Du har nå valgt et kurs og fått masse informasjon. Du har lært litt, og kanskje klart å spille noe av det du har lært på gitar. Men hva er neste steg? Hva gjør du med all den informasjonen du har fått fra gitarkurset? Hvordan bruker du det, og hvordan sørger du for at du ikke glemmer det like fort som du lærte det?
Målet er vel at du skal kunne spille noe av det du har lært. Veldig få tenker godt gjennom hva de skal få ut av dette gitakurset annet enn å bare spille litt.
Det er så viktig for deg å sette deg mål for hva du ønsker å oppnå. Hva skal du kunne klare etter endt kurs? Hvordan skal du kunne klare å bruke det du har lært?
Skal du få utbytte av det du har lært, så må du bruke det i spillingen din i hverdagen. Ikke bare tilegne deg noen kule triks som du kun kan klare isolert. Du må være i stand til å gjøre det du har lært relevant til din gitarspilling og din egen stil. Hvis ikke er kurset helt bortkastet. Hva skal du med noen triks som ikke er relevant for deg?
Tenk nøye gjennom hva du skal få ut av det du har lært. Og hvordan du skal bruke det.
Kort oppsummering
Alle punktene som er nevnt over kan kokes ned til et kort lite sammendrag. Har du valgt riktig gitarkurs? Og er dette et riktig kurs for deg?
Tabben vi ofte gjør er at vi ikke har vært nok kritiske til dem som skal gjøre deg til en bedre gitarspiller. Det er derimot ikke så rart at man velger feil gitarkurs når man ikke vet hva man skal se etter, eller hva man selv trenger. Hvordan skal man vite det uten veiledning fra en profesjonell lærer? Det er dessverre ikke allmennkunnskap.
Uten hjelp og veiledning i prosessen med å finne en metode som fungerer for deg, er det desto enklere å ta gale valg for seg selv. Alle kurs er ulike på hver sin måte. De varierer stort i form av kvalitet og læringsutbytte, og vil kanskje bare kunne hjelpe et fåtall som vet hva de trenger og vet hvordan det skal brukes. Selv om det frister å ta det første og beste kurset du kommer over, basert på lav pris og enkel tilgang så bør du altså stille deg følgende spørsmål før du går i gang:
- Er dette gitarkurset akkurat det jeg trenger å lære?
- Hvilke metoder og strategier lærer jeg her?
- Vil jeg få hjelp dersom jeg lurer på noe?
- Får jeg tilpasset opplegg til mine mål og behov?
- Hvordan vil dette hjelpe meg oppnå resultater?
- Hva slags erfaring har de med å undervise bort til sånne som meg?
- Er det kvalifiserte lærere som har utviklet programmet?
- Hva sitter jeg igjen med etter dette gitarkurset?
Lykke til!
Vil du vite mer om hvordan du kan bli en bedre gitarist? Sjekk ut noen gode tips om hvordan se mer fremgang på gitar her