6 grunner til hvorfor gitarspillingen din står på stedet hvil

6 grunner til hvorfor gitarspillingen din står på stedet hvil

Vi vet alle hvordan det er når du starter å lære deg noen grep og sanger på gitar. Man finner noe om høres kult ut, og så setter man i gang med å lære seg det.

Du merker det er ganske gøy å spille, og du føler deg bra når du har lært deg noe nytt. Enten det er et gitarriff eller noen grep. Du ser noe fremgang, men så hva skjer etter det?
Hvorfor står gitarspillingen din på stedet hvil?

Pang!
Du klarer ikke å ta deg til det neste nivået. Du orker ikke å spille mer. Tiden mellom hver gang du tar opp gitaren blir bare lengre og lengre.
Det går fra en gang om dagen til en gang i uken, plutselig har det gått måneder siden du tok opp gitaren.

Jeg vet akkurat hvordan det er. Vi har alle vært der. Du er ikke alene.

Så hva er grunnen til dette? Hvorfor stopper det opp?
Vi har jo lyst å spille gitar, men vi finner verken tid eller lyst til å spille lengre. Er det egentlig det som er problemet?

Nå skal vi se på hva som kan være årsaken til det, slik at du kan få snudd den gamle trenden og få mer glede av gitarspillingen igjen.

Lære å spille gitar - bli kjent med oss

Her har du 6 grunner til hvorfor gitarspillingen står på stedet hvil:

1 Du vet ikke hva du skal øve på for å bli den gitarspilleren du vil bli

Du starter å se etter informasjon som du kan lære deg. Googler deg rundt til å finne gitarkurs på nett. Du finner en video som ser lovende ut.
Du finner kanskje noen video som er kule. Eller noen grep. Dette gjør du før du i det hele tatt vet hva du trenger.

Hva er det akkurat du trenger å bli bedre på? Har du selv analysert gitarspillingen din?
Hva hindrer deg i å ta deg til det neste nivået?
Er det virkelig å lære seg nye sanger? Sammenligner du deg selv med andre som spiller gitar, og øver på det samme som dem?

Jeg ser så mange lære seg ting fra forskjellige kilder uten å vite hva de skal med dette.
De ser til slutt at det ikke har gitt store resultater. Man har lagt inn tid og energi for å lære seg noe nytt, men lite har skjedd.Hva er vits å bytte til lettere bildekk når det er motoren som har kjært seg?
Hvorfor øve på de samme grepene i venstrehånda, når det er høyrehånda som er problemet?

2 Gitarspillingen din består av kjedelige øvelsesrutiner

Som med alt annet når du skal bli bedre, så kreves det øving. Det samme gjelder med gitarspilling. Det er ikke noe måte å komme rundt dette på.Se for deg at du har funnet noe å øve på, men du har ingen glede av å øve. Det er ikke gøy og du føler det bare består av kjedelige ting å spille som ikke gir deg noe. Til slutt gir du opp. Rett og slett fordi du ikke gleder deg til å ta opp gitaren å spille. Hva kan du gjøre for få gitarspillingen din enda gøyere? Er det noen gitariff du har lyst å lære deg? Har du noen sanger som du virkelig liker å høre på?

3 Du arbeider ikke mot et mål

Du spiller litt her og der. Gjør noe fremgang. Lærer deg en sang eller to, men du har ingen anelse hva du jobber mot. Du har ingen konkret plan eller målsetning om hva du vil oppnå.
Hvis du ikke jobber mot en spesiell retning så kan det fort oppleves meningsløst.
Hva er det konkret du ønsker å oppnå med gitarspillingen? Hva hadde vært fantastisk å få til? Hvilke sanger vil du lære? Hvilke gitariff vil du lære? Hva vil du gitarspillingen skal gi deg og ditt liv?

4 Du har ingen som holder deg ansvarlig

Som gitarspiller er det veldig vanlig å sitte på rommet sitt å øve. Du er alene og spiller og øver for deg selv. Du har ingen som holder deg ansvarlig for å jobbe fokusert mot et mål. Det er ingen som følger med og ser fremgangen din. Det kan ofte gjøre deg demotivert. Når du vet du har en arbeidsoppgave som skal leveres til sjefen på fredag, ja da sørger du for å få jobben gjort. Men om den samme oppgaven skulle gjemmes vekk i en skuff som ingen skal se, da blir det langt vanskeligere å få gjennomført oppgaven. Og ikke minst med god kvalitet. Les mer om å finne en riktig gitarlærer her.

5 Feil diagnose på problemene dine

Vi prøver alle å gi oss selv en diagnose ved å søke oss frem til svaret.
Hvis du googler «vondt i magen» får du opp 2 200 000 treff på google. Du finner alt mulig av forskjellige svar og årsaker. Hva velger du å gå for? Det du har flest symptomer av?Det beste er å la noen som kan dette hjelpe deg som virkelig kan dette.  Ofte så tenker de på flere faktorer som du ikke har tenkt på i det hele tatt.

For en stund tilbake slet jeg med smerter i kneet. Jeg begynte å søke meg fram til hva dette kunne være. Etter noen google søk fant jeg noe som virket veldig sannsynlig. Etter å ha pratet med en treningspartner satt jeg opp et treningsprogram etter skaden jeg hadde funnet på nettet. 3 måneder gikk og ingenting skjedde.

Da valgte jeg å gå til en fysioterapeut. Etter konsultasjonen fant vi ut av at jeg ikke hadde den skaden jeg trodde jeg hadde. Dermed hadde jeg brukt 3 måneder på forskjellige øvelser som ikke hadde gitt noen effekt, fordi jeg hadde gitt meg selv feil diagnose på problemet.Har du gjort det samme med gitar. Forsøkt på egenhånd å søke deg fram til noe å øve på uten noe fremgang? Feil diagnose på problemene dine gir ingen løsning på utfordringene du har. Så skal du nå målene dine med gitar så trenger du å gjøre en riktig diagnose av gitarspillingen din.

6 Du overkompenserer for tapt øvingstid

Mange som ikke har spilt gitar på lenge starter med å tenke at de må øve ekstra mye for å ta igjen tapt øvingstid. De setter opp masse øving når det starter opp igjen.
Alt blir veldig uorganisert og for mye til å kunne opprettholde over en lengre periode.

Det ender du blir fort overvelda over for mye og krevende arbeid som bare ender med frustrasjon. Mange tenker feil og faller fort i fella om å øve mye med en gang. Ofte fører det til at du faller rett tilbake til før og ikke spiller noe i det hele tatt lengre.Sett heller opp kortere økter som du vet du klarer å gjennomføre. Det trenger ikke å være mer enn 15 min. Bare sørg for at disse 15 min blir effektive og øvelsene du setter opp.

Så hvilke av disse punktene kjenner du deg igjen i?Start med å finn ut av hva  du har utfordringer med. Still deg selv spørsmålet: Hvorfor? Hvorfor? Hvorfor?
Deretter skriver du ned konkrete steg du skal gjøre for å klare å få gitarspillingen opp og fram igjen.

Lykke til!

Gitarbrev

Ønsker du flere nyttige tips og triks? Meld deg på vårt gitarbrev.

Innhold

Tips og triks

Relaterte artikler